Emiratele Arabe Unite (EAU) sunt un stat situat in sud-estul peninsulei arabice, la Golful Persic (in Orientul Mijlociu), compus din sapte emirate: Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Ajman, Umma Al Qaiwain, Ras Al-Khaimah si Fujairah. Se invecineaza cu Oman la est si cu Arabia Saudita la sud si vest.

EAU are o suprafata de 82.880 km², inclusiv arhipelagul cu cele 200 de insule, a carui suprafata este de 5.900 km².

Fiecare emirat are autonomie politica, juridica si economica.

Petrolul este principala sursa de venit si componenta esentiala pentru PIB-ul national.

            Desi aproximativ 65% din suprafata tarii este acoperita de desert, EAU are un relief variat reprezentat de campii fertile, vai si munti (Hajar si Jebel Hazif). Sudul si vestul tarii sunt acoperite de desert, cele mai mari oaze fiind Al Ain, situata la 160 km spre est de Abu Dhabi si Liwa in sud-vest. Muntii Hajar acopera partea estica, continuandu-se cu o campie fertila, iar Muntii Jebel Hafiz se situeaza langa Al Ain (Abu Dhabi). Cel mai inalt punct este Jabel Zibir, 1.527m.

            Cele șapte emirate de coastă au fost considerate de drept ale Regatului Unit, printr-un tratat din secolul al XIX-lea, pentru apărarea teritoriului și organizarea afacerilor externe. La 2 decembrie 1971, după ce emiratele (Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Ajman, Umm Al-Qaiwain, Ras Al-Khaimah și Fujairah) si-au castigat independența, s-au unit formând Emiratele Arabe Unite.

            În 1820 Regatul Unit a semnat primul tratat de pace cu seicii triburilor din regiune, pentru a pune capat actelor de piraterie. Dar pentru ca tratatul impunea un nou protectorat britanic, seria de atacuri maritime a continuat. Din mai 1853 Regatul Unit s-a mai ocupat de protecția teritoriului, iar în martie 1892 a fost semnat acordul exclusiv ce garanta monopolul asupra comertului si a exploatarilor pentru britanci. Numele pe care l-au primit emiratele în aceasta perioada era Micul Tregua.

EAU au fost un protectorat al Regatului Unit din 1853 pâna în 1971, an în care si-au declarat independenta sase dintre Emirate si au format Emiratele Arabe Unite.

Aproape toți cetatenii sunt musulmani, aproximativ 85% dintre ei sunt suniți, iar restul de 15% sunt șiiți. Conform documentelor oficiale , 76% din totalul populatiei este musulmana, 9% este crestina, iar restul de 15% sunt de alte religii.Dubai este singurul emiratul în EAU cu un templu hindus si Gurdwara SikhSikh. Exista si biserici catolice în tara, dar cu o prezenta discreta. Exista o varietate de influente asiatice în scoli, restaurante si centre culturale.

descărcare (1).jpg
descărcare.jpg